A legjobb böngészők


A böngésző a napjaink fontos részét képezi. Ezt telepítjük fel előszőr (mikor operációs rendszert cserélünk) és ezt használjuk a legtöbbet: ezért nem mindegy, hogy milyen gyors, megbízható, könnyen kezelhető és hogy néz ki.
Az én gépemen általában mindig fel van telepítve 2 böngésző (az internet explorert nem számolva): Chrome és Firefox. Azonban vannak alternatív lehetőseégek is.
Most pedig kipróbálom a népszerűbb (és kevésbé népszerűbb) böngészőket: lássuk mit tudnak.


1. Google Chrome
Első kiadás: 2008. szeptember 2.


Az első mindenképp a Chrome: azért mert stabil, egyszerű, könnyen szinkronizálható ... és azért mert a Google megbízható. De: én valamiért az utóbbi időben eltávolodtam tőle, többször fagy le, az új verziónak a kezdőképernyője nem tetszik (a google kereső alá teszi a gyakran látogatott oldalak listáját) ... és volt olyan eset, hogy böngésztem benne és egyszerűen kilépett. 
Ennek ellenére kitartok mellette, nem törlöm ki, mert már megszoktam: mindemellett a webstorja (kiegészítők) zseniális.
Érdekesség: 2008 szeptemberében jelentették meg az első publikus bétaverziót, az első stabil verziót 2008. december 11-én adták ki. A Chrome nevét a böngészők grafikus felületének nem létfontosságú részeiről (angolul „chrome”, kb. csicsa) kapta; a névválasztás ironikus, mivel épp arra törekedtek, hogy ezek aránya minimális maradjon. 2013 februárjában a Chrome világszinten a legnépszerűbb böngésző volt, 36,18%-os globális részesedéssel.

2. Mozilla Firefox
Első kiadás: 2002. szeptember 23.


Most ezt használom: mert szebb mint a Chrome : letisztultabb, viszonylag több beállítási lehetőségekkel. A kiegészítők: sok van és hasznosak. Minden van benne: ami egy böngészéshez kell.
Ami hiányzik az az, hogy a flash playert mindig le kell töltsem (nincs integrálva, mint a Google Chromenál), de ez csak egy apró dolog.
Kiemelném azt a dolgot is: hogy a fejléc- jobb klikk - testreszabás alatt kiválaszthatunk olyan eszközöket, amelyeket bárhova beilleszhetünk. A fenti képen: pl látszik, hogy betettem a Firefox gomb mellé a + - (nagyítás, kicsinyítés) jobb oldalt meg: a Fullscreen, könyvjelző és új lap megnyitása funciókat. Nagyon kényelmesen lehet vele így böngészni: a testreszabhatósága kiemelkedő.
Érdekesség: Ingyenes webböngésző program, amit a Mozilla Alapítvány fejleszt. Magyarországon piacvezető,globális szinten pedig a második legtöbbet használt böngésző az Internet Explorer után, 20,21%-os részesedéssel. (2013 -as adat)A nyílt forráskódú Gecko böngészőmotort használja, amely számos jelenlegi internetes szabványt támogat, továbbá néhány olyan elemet is, ami ezen szabványok része lehet a közeljövőben.
A Firefox funkciói között szerepel a füles böngészés, a helyesírás-ellenőrző, az azonnali keresés, az RSS-kliens (élő könyvjelzők), a privát böngészés és a helymeghatározás (Geolocation). Tartalmaz letöltéskezelőt, továbbá beépített keresőrendszert is, ami a felhasználó által megadott keresőmotort használja. Képességei bővíthetőek külső fejlesztők által készített kiegészítők segítségével. A kiegészítők széles választéka és mennyisége számos Firefox-felhasználó legfontosabb érve a program használata mellett.

3. Opera
Első kiadás: 1994. végén


A ,,jók'' közé sorolom, van amikor használom... de mostanában nemnagyon foglalkoztam vele.
Az Operáról azt kell tudni, hogy az Opera Software, egy Oslóban jelenleg is működő norvég cég készíti: tehát európai - ez egy plusz pont.
A másik dolog, hogy igen kis méretű annak ellenére, hogy funkcionalitása sokkal szélesebb körű. 
Mit is jelent ez? Sokan nem tudják: de az Opera többet tud mint gondolnánk. Ezek a funciók azonban rejtve vannak. Az a baj, hogy elég kevesen használják PC -n, inkább mobilon elterjedtebb. (Opera mini browser)
Épp most tettem fel (a képen is látható) az új operát. Úgy látom: hogy leegyszerűsítették, nagyon minimalista lett: talán a beállítási lehetőségekből is elvettek egy kicsit. Eddig nem volt a leggyorsabb: ezért biztos azt gondolták, hogyha kivesznek néhány dolgot belőle jobb lesz. Talán jól is tették. (mert úgy érzem, hogy gyorsabb) ...de a komplexitásából vesztett: és ez baj: mert aki épp emiatt használta eddig az operát talán átpártol valamelyik konkurens böngészőhöz. Nekik a javaslatom, hogy szedjék le a régebbi verziót. Persze nem ajánlott: mert jó ha mindig a friss verziót használunk mindenből (főleg biztonsági okokból).

4. Internet Explorer
Első kiadás: 1995 augusztus


A legújabb (és a híresztelések szerint a legutolsó is egyben: e név alatt) verziótt teszteltem: a 11-est: ami már elérhető Windows 7 -re is!
Ami nem tetszik benne: feltelepítem és kéri, hogy indítsam újra a számítógépet. De kérem: ez csak egy böngésző! Na jó: felteszem (vagyis frissítem a win7-ben lévőt), újraindítom a gépet - és kipróbálom az új 11 -est. Elég jó. Nincs vele gond. Az a baj: hogy már bennem van az (és már mindenkiben), hogy ez csak egy explorer ami nem jó, lassú, tele van hibákkal és veszélyes vele böngészni. A helyzet a következő: sokat javítottak rajta: komolyan. Tetszik is. Nem a legjobb, de el lehet vele lenni. Nincsen kiegészítő, sem testreszabási lehetőség: ezért aki ilyenekre vágyik, az használjon inkább Firefoxot, Chromot vagy Operát.
Nekem ez : olyan vészhelyzetes böngésző marad: met mindig ott van a windowsban akarva, akaratlanul. Ezért is : jelenleg a legelterjettebb böngészőprogram, részesedése a világpiacon 2013 szeptemberében 57,8% volt. Sokan ezt használják.(mert az operációs rendszerbe van integrálva) Van aki nem is tudja, hogy van más böngésző.

5. Safari
Első kiadás: 2003. január 7.


 Az Apple fejleszti a Mac OS X operációs rendszeréhez és újabban a Microsoft Windows operációs rendszerekhez. Ez az alapértelmezett böngésző a Mac OS X 10.3 (Panther) és a későbbi Mac OS X változatokban.
Az Apple rajongóknak ajánlom: úgyis ezt használják. Ki lehet próbálni: gyorsnak gyors, de nem biztonságos. Vannak problémái. Kezelői felületével nincs gondom. Egyszerű, minimalista - jó böngészési élményt nyújt.
Én nem használom, és egy darabig nem is fogom.

6. Avant Browser
http://avantbrowser.com
Első kiadás: 2004 január 30


Erről sokan nem tudnak: bevallom én sem. Feltelepítés után meglepődtem a kinézetén. Tökéletes! Vagyis nekem nagyon tetszik. A lightos kék nagyon illik hozzá: megnyugtat. Tesztelve: azt tapasztaltam, hogy gyors és nincs vele gond. Beállítások terén is rendben van.


Kiegészítők, meg testreszabás nincs: de használva az az érzésünk, hogy nem is kell.
Amit érdemes tudni róla: hogy ez egy kínai fejlesztésű böngésző (Anderson Che) ami az Operát vette alapul.
Sikerült neki: talán a közeljövőben majd fogunk többet hallani róla.

7. CoolNovo
http://coolnovo.com
Első kiadás: ???


Aki igazán gyors böngészőt akar az telepítse fel ezt. Hihetetlenül gyors. A lényege, hogy chrome alapú. A kínaiak kivették belőle (gondolom) a szükségtelen dolgokat és tessék. Nem tudom mennyire biztonságos, de hogy gyors az tuti! Beállításai: hasonlóak a chromenál látottakhoz.

8. Comodo Dragon
http://comodo.com/home/download/download.php?prod=browser


Egyre többen töltik le ezt az alternatív böngészőt. Miért is? Mert a Comodo Group késziti amely híres az ingyenes antivírusáról. Ebből az jön le, hogy biztonságosabb: és ez nem csak hangoztatás. Chrome alapú, ezért aki google párti az könnyen hozzászokik.

9. Maxthon
http://maxthon.com
Első kiadás: 2002


Tetszik. Egyedi külső és ideológia. Maxthon Cloud Browser : azaz felhős böngésző. Tárolja adatainkat és jegyzeteinket (van külön jegyzetelő), így nem veszlődik el.
Nem tapasztaltam hibát, az oldalakat jól jeleníti meg. Mja és kínai.

10. Lunascape
http://lunascape.tv


Utolsó helyre tettem: vannak jobb böngészők amelyek nem kerültek be a leírásomban: de ezt a böngészőt nem volt szívem kihagyni. Nem jó: az tény, van sok problémája. (lassú is) De maga a különcsége tetszett. Egyedi... a neve is sugallja: olyan csillagászati. Ami nem teszett benne: az a nagyon vaskos fejléc: nagyon sok helyet foglal el. A switch design alatt : választhatunk vagy 5 témát: cool, orion, silver, simple, default. Az biztos: nem biztonságos: ezért nagyon nem ajánlom.

Említést érdemelnek még:
- Torch Browser (http://torchbrowser.com): pont úgy néz ki, mint a chrome: nem véletlenül, hiszen ezt fejlesztették. Ajánlom azoknak akik szeretik a chromot: de akarnak valamit változtatni: pl más legyen az ikonja. Mja és van benne torch music funkció ami hasznos azok számára : akik nagy zenerajongók. (mondjuk youtubról veszi le az albumokat, zenéket, de a kezelőfelülete nagyon pöpec)
- Epic Browser (http://epicbrowser.com): ez is chrome alapú, azonban nem nyújt semmi egyéb extrát.
- CometBird (http://cometbird.com): ez már firefox alapú. A fejlesztői azt állítják, hogy gyorsabb, de én nem tapasztaltam.
- SeaMonkey (http://seamonkey-project.org): na ezt inkább ne.
- Camino (http://caminobrowser.org): ezt már nem fejlesztik, ezért ne töltse le senki. A fejlesztők is azt ajánlják (oldalukon), hogy modernebb böngészőt használjunk.
- Shiira (https://macupdate.com/app/mac/15032/shiira): Mac OS - ra egy alternatív japán fejlesztésű böngésző.
- Epiphany (https://projects.gnome.org/epiphany): gnome alapú böngésző. (Linuxra)

Persze még vannak és gondolom lesznek új fejlesztések is.
Az alábbi linken megnézhetőek a böngészők listája: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_web_browsers

Érdekesség:
Hol mit használnak?

Amiket ajánlok: Firefox, Chrome, Opera, CoolNovo, Comodo Dragon, Maxthon, Internet Explorer és a Safari. (ilyen sorrendben)

Jó böngészést!




Címkék: , , , , , , ,

8 megjegyzés:

  1. vannak jobb böngészők is lécci azokat is jelenítsd meg megköszönném :)

    VálaszTörlés
  2. Krisztián: pl melyikre gondolsz? Mobilon vannak - igen, de ebben a bejegyzésben csak a számítógépen használatosokat mutattam be.
    Ha tudsz másat: írd meg

    VálaszTörlés
  3. https://rapidshare.com/files/2230131013/Logo_Browser.exe ez nem vagyok biztos benne hogy jó de itt van a vidi róla : http://indavideo.hu/video/Egyszer_bongeszo_keszitese_Imagine_segitsegevel_-_bovites

    VálaszTörlés
  4. na és nem 20:37 vagy ennélis több óra van hanem 19:44 óra

    VálaszTörlés
  5. Hát most erre mit írjak? A bejegyzés nem arról szól: hogy hogyan kell egy böngészőt csinálni. Gondolom ezt a Logo Browsert te készítetted. Gratulálok hozzá. A nevesebb böngészőket soroltam fel - amelyek híresek.
    És igen nálam 1 óra pluszban van: mert erdélyi vagyok.

    VálaszTörlés
  6. http://szofthub.hu/kat/internet/bongeszok/page/3/
    ... és a többi oldalakon a többi böngésző.

    VálaszTörlés

Keresés ebben a blogban