Filmajánló 40.


1. Vivre sa vie: Film en douze tableaux / My Life to Live (1962)
Éli az életét - tizenkét képben
Rendező: Jean-Luc Godard
Műfaj: dráma
Pontszámom: 8

Egy jó kis franci film - 60 évek: hangulat garantált.
Godard negyedik játékfilmje, amelynek alapját Marcel Sacotte bíró prostitúcióval kapcsolatos kutatásai adták: egy nagyon átlagos mai nő a mindennapi élet nyomására, anyagi okokból prostitúcióba kényszerül, s mint adásvétel tárgya végül értelmetlenül életét veszti. A mártíromság 12 stációjára bontva és a legkülönbözőbb utalásokkal gazdagítva elevenedik meg előttünk, Nana élete... (kritikus tömeg)


2. Der Himmel über Berlin  / Wings of Desire (1987)
Berlin felett az ég
Rendező: Wim Wenders
Műfaj: dráma
Pontszámom: 8

Ez meg egy hatalmas német film - A nyolcvanas évek közepén még kettészakított Berlinben játszódó - cannes-i rendezői díjjal kitüntetett - film!
"Történetem hősei angyalok. Igen, munkanélküli őrangyalok, akik a háború befejezése óta Berlinben tevékenykednek, ahogy az Úristen így hátrahagyta őket. Azután egy szép napon az egyik angyal szerelmes lesz. Találkozik egy trapézművésznővel, aki cirkuszban lép fel, angyalszárnyacskákkal a ruháján. Ezt nagyon mulatságosnak találja, és nagyon tetszik neki ez a lány. De ahhoz, hogy beleszerethessen, halandóvá kell válnia, mint minden földi lénynek. Nehéz elhatározás előtt áll..." (Wim Wenders)

3. The China Syndrome (1979)
Kína-szindróma
Rendező: James Bridges
Műfaj: dráma, thriller
Pontszámom: 8

Jane Fonda, Jack Lemmon, Michael Douglas - nagy alakítások - jó rendezés és sztori. 4 Oscar jelölés.
Kimberly, a tévés riporternő és operatőre riportot készít egy atomerőműben. A látogatás során szemtanúi lesznek egy vészhelyzetnek, és az operatőr titokban filmre veszi ezt. Amikor azonban megpróbálnak utánajárni a dolognak, az illetékesek eltussolják az ügyet, és letiltják az anyagot. A tévések az atomerőműben dolgozó mérnök, Jack Godell jóvoltából megtudják, hogy valójában nukleáris baleset történt. Elhatározzák, hogy nyilvánosságra hozzák az ügyet, ám ezzel veszélybe sodorják mindhármójukat. (port.hu)

4. The Mouse That Roared (1959)
Ordító egér
Rendező: Jack Arnold
Műfaj: vígjáték
Pontszámom: 7

Elég furcsa, de egy igazán különleges brit - francia szatíra.
Grand Fenwick parányi hercegségének hercege és miniszterelnöke kitűnő tervet eszel ki arra, hogyan mentsék meg országukat a csődtől. A terv a következő: hadat üzenni Amerikának, elveszíteni, majd begyűjteni a háború utáni segélyt. Az egyetlen probléma az, hogy a főparancsnoknak elfelejtik megemlíteni azt az apró részletet, hogy a háborút el kell veszíteni. A parancsnok egy légitámadás gyakorlat idején érkezik New Yorkba, hogy túszul ejtse a híres tudóst és asszisztensét és megszerezze az általuk fejlesztett szuperfegyvert. Ekkor azonban szembe kell nézni az új problémával: mi legyen akkor, ha megnyerik háborút. (filmkatalógus)

5. Le vélo de Ghislain Lambert / Ghislain Lambert's Bicycle (2001)
Pedálkirály
Rendező: Philippe Harel
Műfaj: vígjáték, dráma, sport
Pontszámom: 7

Nem láttam még eddig biciklis filmet (kedvenc sportom) - ezért is tetszett annyira. Ismeretterjesztő és tele van francia humorral.
Hősünk profi kerékpáros a '70-es években, noha igazság szerint mind a hős, mind a profi szót idézőjelbe kellene tennünk. Az amatőr státuszból nagy nehezen küzdötte fel magát, de sem fizikailag, sem lelkileg nem alkalmas arra, hogy igazán komoly versenyeket nyerjen. Ennek ellenére robusztus alkatú bátyja úgy dönt, hogy a menedzsere lesz, és nem hagyja, hogy öccse feladja. Mindeközben megismerhetjük a biciklizés hőskorát, amikor a győztesek először lettek igazi sztárok és érdekes dolgokat tudunk meg a doppingolásról, a csapatmunkáról, a szponzorrendszer kialakulásáról, vagy éppen a sportriporteri munka fonákságairól. (port.hu)

6. Az ötödik pecsét / The Fifth Seal (1976)
Rendező: Zoltán Fábri
Műfaj: dráma, háború
Pontszámom: 10

Nem kell bemutatni: szerintem minden idők legjobb magyar filmje.
1944. A kiskocsmában a törzsvendégek (az órás, a könyvügynök, az asztalos, a fényképész és a kocsmáros) mindennapos dolgokról beszélgetnek. A borjúszegy elkészítésének módjáról, az ismerősökről, meg arról, hogyha módjuk lenne haláluk után feltámadni, a gazdag zsarnok vagy a szerencsétlen, de tisztességes rabszolga sorsát választanák-e. Nem is sejtik, hogy a felvetett elméleti kérdésre másnap már a nyilasok kínzókamráiban - a gyakorlatban, tetteikkel kell felelniük.  (port.hu)

7. The Imitation Game (2014)
Kódjátszma
IMDb
Rendező: Morten Tyldum
Műfaj: életrajzi, dráma
Pontszámom: 8

Meglepően jó volt. Benedict Cumberbatch nagyszerű alakítása, a jó történet, rendezés - kíváló.
A második világháború egyik legnagyobb hatású, mégis talán legkevésbé ismert hőse a tragikus sorsú Alan Turing, aki nélkül ma lehet, hogy egészen máshogy nézne ki Európa és a világ térképe. A zseniális matematikus 1912-ben született, napjainkban pedig a modern számítógép-tudomány egyik atyjaként tisztelik. A második világháború alatt a brit Bletchley Parkban működő kódtörő központ munkatársaként dolgozott és kulcsszerepe volt a német Enigma nevű titkosító gépek jeleinek megfejtésében. Ez a becslések szerint legalább két évvel rövidítette le a második világháborút és elősegítette a németek legyőzését. A teljes titokban zajló műveletről egyébként a hetvenes évekig senki sem tudott. Ez a tény szomorú szimbóluma is lehetne Turing életének, akinek homoszexualitása miatt rejtőzködő életmódot kellett folytatnia, Nagy-Britanniában ugyanis az azonos neműekhez való vonzódást ez idő tájt még betegségként kezelték. 1952-ben lelepleződött és választania kellett a börtön, vagy a hormonkezelés között. 1954-ben találtak rá holtan, az pedig a mai napig nem ismert, hogy öngyilkosság vagy merénylet áldozatává vált-e. (port.hu)

8. Passengers (2016)
Utazók
IMDb
Rendező: Morten Tyldum
Műfaj: akció, sci-fi, dráma
Pontszámom: 8

Ez is egy Morten Tyldum film, nagyszerű. Tetszett benne:  a történet, látvány és az: hogy egy pillanatig sem untam! - és ez nagy szó egy 2016 -os filmtől.
Csodálatos a jövő. Az Avalon nevű űrhajó 5259 utassal a fedélzetén 120 éven át siklik elegánsan távoli célja felé, ahol az érkezők majd új életet kezdhetnek. Addig pedig a vele utazók biztonságosan lefagyasztva alusszák kiro-álmukat, és új otthonukban frissen, fiatalon ébredhetnek fel. 
Elvileg.
A programba hiba csúszik, kiolvaszt két hibernációs ágyat, és két embert felébreszt. Jim (Chris Pratt) és Aurora (Jennifer Lawrence) maga sem tudja, miért és hogyan, egy hatalmas, néma űrhajó fedélzetén találja magát - és még 90 év van hátra, míg elérik úti céljukat. 
Olyanok, mint két hajótörött, a lakatlan szigeten. De segítségben nem is reménykedhetnek. Saját erejükből próbálják megoldani a helyzetet, ám egyre újabb nehézségekbe és rejtélyekbe ütköznek. 
Ha életben akarnak maradni, meg kell érteniük, mi történt velük... (port.hu)

9. Le voyage dans la lune / A Trip to the Moon (1902)
Utazás a Holdba
IMDb
Rendező: Georges Méliès 
Műfaj: rövidfilm, fantasztikus
Pontszámom: 9

Időnként érdemes klasszikusokat is nézni...

Az Utazás a Holdba (Le Voyage dans la lune) egy 1902-ben bemutatott fekete-fehér tudományos-fantasztikus némafilm. A film története két népszerű regényen alapszik: Jules Verne Utazás a Holdba és H. G. Wells Emberek a holdban című művén. A filmet Georges Méliès írta és rendezte testvére, Gaston, segítségével. Elkészítése 10 000 frankba került, ami akkoriban hatalmas összegnek számított. Méliès a párizsi Folies Bergère varieté táncosait kérte fel a Holdon élő földönkívüli lények megformálására.
A film 14 perc hosszúságú, ha másodpercenkénti 16 képkockás sebességgel játsszák, ami a standard sebesség volt a film készítésekor. A film bemutatásakor nagyon nagy sikernek örvendett és Méliès több száz filmje közül a legismertebb. Az Utazás a Holdba a filmtörténet egyik legkorábbi ismert sci-fi filmje. A film készítése során az elsők között alkalmaztak animációs technikákat és speciális effektusokat, így Méliés műve egyben az első animációs filmek egyikének is tekinthető. (wikipedia)

10. Coherence (2013)
Párhuzamok
IMDb
Rendező: James Ward Byrkit
Műfaj: misztikus, thriller
Pontszámom: 8

Végig izgultam a filmet - merem ajánlani, filozófikus gondolatokkal van tele.
Az igazán jó sci-fi méregdrága trükkök és aprólékosan kidolgozott vizuális fantáziák nélkül, ütős alapkoncepcióval és okosan kibontott elbeszéléssel is képes magával ragadni a közönséget. A tudomány kurrens kihívásai, az új felfedezésekkel felmerülő ellentmondások mindig izgalmas gondolatkísérletekhez vezetnek, ahonnan már tényleg csak egy aprócska, ám annál megfontoltabb lépést kell tenni a fikció, a fantázia birodalmába. A sci-fi vonzerejét a valóság, a valószerűség és képzelet egymásra csúsztatása adja. Az ilyen történetek akkor működnek, ha további gondolatokat ébresztenek és induktív játékra hívnak. A frappáns ötletből minimalista képi megoldásokkal építkező Coherence ilyen darab, mely a tematikus fesztiválok után egyre nagyobb közönséget hódít meg.
A film az analitikus filozófia és a modern elméleti fizika egyik slágertémáját, a párhuzamos valóságok lehetőségét boncolgatja. Szereplőink tulajdonképp egytől-egyig Schrödinger macskái, James Ward Byrkit író-rendező az ismert teoretikus példa egy lehetséges értelmezéséből igen izgalmas és fordulatos történetet kanyarít. A Coherence vezérfonala rendkívül egyszerű, a forgatókönyv a hétköznapi intuícióinkkal szembemenő, meghökkentő teoretikus lehetőseget egy átélhető, egészen banális szituációra alkalmazza. A kvantumelmélet abszurditását egy átlagos baráti társaság a bőrén kénytelen megtapasztalni, Byrkit egy ilyen eset lehetséges következményeit vázolja. A tudományos fantasztikum a háztáji thrillerrek és kapcsolati drámák elemeivel keveredik, az események megértéséhez szerencsére nincs szükség komolyabb kvantumfizikai ismeretekre.
(http://filmvilag.blog.hu)
Címkék: , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban