Filmajánló 44.


1. Django Unchained (2012)
Django elszabadul
IMDb
Rendező: Quentin Tarantino
Műfaj: dráma, western

Pontszámom: 10

Rég láttam ilyen jó filmet. Szórakoztató, egyben undorító (véres jelenetek) valamint elgondolkodtató. Színészi játékok és a rendezés pedig kíváló. Nem hiába nyert el 2 Oscar díjat.
Amerika déli része két évvel a polgárháború előtt. Egy különös módszereket követő profi fejvadász (Christoph Waltz) egy rabszolga (Jamie Foxx) segítségével nagy sikert ér el, és hálából felszabadítja Djangót. De a társak együtt maradnak, hogy megkeressék a fekete férfi feleségét (Kerry Washington), akit egy rabszolgapiacon láttak utoljára. A nyomok végül egy ültetvényre vezetik őket, melynek tulajdonosa (Leonardo DiCaprio) rabszolgáit - trénere segítségével - egymás elleni gladiátorküzdelemre képezi ki. A fejvadászoknak sikerül bejutniuk a birtokra, de nem biztos, hogy ki is jutnak onnan: a földesúr hű szolgája (Samuel L. Jackson) gyanút fog, és a kalandorok csapdába esnek. Dönteniük kell, hogy az önfeláldozás vagy a túlélés-e a fontosabb számukra. (port.hu)

2. Crash (2004)
Ütközések
IMDb
Rendező: Paul Haggis
Műfaj: krimi, dráma, thriller


Pontszámom: 8

Az elején nem tetszett, de a közepétől megváltozott a véleményem. Egy nagyon jó film - 3 Oscar díjat nyert meg 2006 - ban.
Egy brentwoodi háziasszony és férje, az államügyész. Egy perzsa boltos. Két rendőrnyomozó, akik mellesleg szeretők is. Egy színesbőrű filmrendező és felesége. Egy mexikói lakatos. Két autótolvaj. Egy újonc zsaru. Egy középkorú koreai házaspár. Mind Los Angelesben élnek, és az elkövetkező 36 óra során sorsuk elkerülhetetlenül ütközik egymással.
A film kendőzetlenül mutatja be a faji megkülönböztetés összetettségét az amerikai társadalomban. A film a 9/11 utáni Los Angeles olvasztótégelyét veszi mikroszkóp alá, és több szemszögből is megvizsgálja a multietnikumú szereplőgárdát, ahogy ki- és belépnek egymás életébe. Ez az intolerancia háborúja, és ebben a háborús zónában senki sincs biztonságban, és senki sem immunis a dühvel szemben, amely kirobbantja az erőszakot és mindenki életét végérvényesen megváltoztatja. (port.hu)

3. Hachi: A Dog's Tale (2009)
Hacsi - A leghűségesebb barát
IMDb
Rendező: Lasse Hallström
Műfaj: családi, dráma


Pontszámom: 8

Igaz történet alapján készült. Főszerepben: Richard Gere. A történet pedig nagyon szomorú ... és igen pötyögtek a könnyeim.
Egyik nap az ingázó Wilson professzor gazdátlan kutyakölyköt talál a vasútállomáson. Megsajnálja, és hazaviszi az állatot. A felesége, Cate nem örül neki, de végül megenyhül, és megengedi, hogy a japán akita kutyus náluk maradjon. A kutya és a professzor között szoros barátság alakul ki. Hacsi minden nap elkíséri őt a vonathoz, este pedig kimegy elé az állomásra. Így megy ez egészen addig, míg egyszer nem érkezik meg a gazdi. A kutya azonban élete végéig hűségesen várta a professzort, minden nap megjelent az állomáson. (port.hu)


4. I, Tonya (2017)
Én, Tonya  
IMDb
Rendező: Craig Gillespie
Műfaj: életrajzi, dráma


Pontszámom: 7

Tonya Harding bulvártörténete a kilencvenes évek amerikai médiaeseményeinek egyik legnagyobb port kavart sztorija volt. A tehetséges fiatal műkorcsolyázó karrierje ragyogóan ívelt felfelé, amelyben a sportoló elszántsága mellett elvitathatatlan része volt a nem éppen finomkodó nevelési és edzői módszereket alkalmazó szabad szájú anyjának. Aztán Tonya egy nap megismerkedett egy férfival, s az élete innentől meredeken más irányt vett. Például egy, legnagyobb riválisa elleni merényletig. Tonya egyszeriben a legnagyobb közellenséggé vált, pedig lehet, hogy ő is csak egy áldozat volt, neveltetése és ex-pasija áldozata. Az Én, Tonya az események szatirikus feldolgozása. Vagy lehet, hogy az élet ennyire abszurd fordulatokra volt képes? (port.hu)

5. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)
Három óriásplakát Ebbing határában
Rendező: Martin McDonagh
Műfaj: krimi, dráma


Pontszámom: 7

Az új filmek közül ezt is megnéztem - és tetszett. 2 Oscar díjat nyert, megérdemelten. Viszont az, hogy felkerült a minden idők legjobb TOP 250 filmjei közé (IMDb, jeleneg 128 -dik), az már egy kicsit túlzás.
Hónapok teltek el Mildred Hayes (az Oscar-díjas Frances McDormand) lányának meggyilkolása óta, ám a tettes azóta sem került elő. A nő most vakmerő lépésre szánja el magát: kibérel három óriásplakátot, melyeken provokatív üzenetet címez William Willoughby rendőrfőnöknek (az Oscar-díjra jelölt Woody Harrelson). Miután egy másik rendőr, az egyszerű és erőszakra hajlamos Jason Dixon (Sam Rockwell) is beleártja magát az ügybe, a viszony Mildred és az ebbingi hatóság közötti egyre inkább elmérgesedik. (port.hu)


6. Children of Heaven (1997)
A mennyország gyermekei
IMDb
Rendező: Majid Majidi
Műfaj: dráma
Pontszámom: 9

A Majidi szülővárosában, Teheránban játszódó film egy elszegényedett testvérpár, Ali és Zahra sorsát követi nyomon, akiket a sors nehéz körülmények közé taszít. Úgy döntenek, a problémájukat nem mondják el szüleiknek, hanem maguk oldják meg, a maguk sajátos módján. Ebből aztán egy gyöngéd, megható mese következik részvétről, elszántságról és mély családi szeretetről. Majidi írta és rendezte A mennyország gyermekeit, mely az emberi reményt és szépséget ábrázolja a durva gazdasági és politikai környezetben. (port.hu)

7. Falling in Love (1984)
Zuhanás a szerelembe
IMDb
Rendező: Ulu Grosbard
Műfaj: dráma, romantikus
Pontszámom: 8

Molly Gilmore és Frank Raftis mindennap ugyanazon a vonaton utazik Manhattenbe, az azt körülvevő külvárosból. Mindketten boldog házasságban élnek. Ennek ellenére első találkozássukkor olyan erős vonzalmat kezdenek érezni egymás iránt, amit nem igazán lehet takargatni. Eleinte, házasságukra gondolva, megpróbálnak ellenállni a kísértésnek, ám fokozatosan mégis engedniük kell. Először baráti, majd később szerelmi kapcsolat alakul ki közöttük. Kérdéses azonban, hogy vajon meddig tud két tiszta ember kettős életet élni. (filmkatalógus)

8. Dunkirk (2017)
IMDb
Rendező: Christopher Nolan
Műfaj: akció, dráma, háborús
Pontszámom: 7

Rendezés, látvány és persze a zene kíválló. Mindenképp érdemes megnézni!
(főleg, hogy 3 Oscaros film és valós eseményeket dolgoz fel)
A II. világháború egyik legtragikusabb emléke lehetne, ám egy különleges mentőakció története lett belőle. 1940 májusának végén a diadalmasan előretörő német hadsereg bevonult Belgiumba, és a franciaországi Dunkerque közelében a tengerhez szorította a brit és francia katonákat. A legfeljebb 5 kilométeres szakaszon a szövetségesek több mint 300 000 embere szorult össze, és nem volt merre menekülniük.
Az angol flottának különleges és váratlan akcióval, hatalmas veszteségek árán mégis sikerült véghezvinni a mentőakciót - és sikerrel juttatta ki a frontvonalból a szabad világ utolsó hadseregét.
Film a menekülésről, a káoszról, a háborúról és a túlélésről...  (port.hu)


9. Hacksaw Ridge (2016)
A fegyvertelen katona
IMDb
Rendező: Mel Gibson
Műfaj: akció, dráma, háborús
Pontszámom: 7

Újból háborús és Oscar díjas alkotás.
Kihagyhatatlan! Mindenépp jobb mint a Rettenthetetlen.
A Hacksaw Ridge Desmond Doss [Andrew Garfield] szinte hihetetlen története, aki a második világháború egyik legvéresebb csatájában Okinawa szigetén 75 bajtársa életét mentette meg úgy, hogy ő maga nem viselt fegyvert. Vallási meggyőződése volt, hogy noha hazája igazságos háborút vív, neki magának nem szabad ölnie. Szanitécként több alkalommal is egymaga hozta ki sebesült bajtársait az ellenséges vonalak mögül vagy a tűz alatt tartott senkiföldjéről, miközben ő maga is súlyos sérüléseket szenvedett. Doss volt az első olyan katona, aki lelkiismereti okokból megtagadta a fegyveres szolgálatot, és megkapta a Kongresszusi Becsület Érdemrendet, Amerika legmagasabb katonai kitüntetését. (port.hu)

10. Fences (2016)
Kerítések
IMDb
Rendező: Denzel Washington
Műfaj: dráma
Pontszámom: 7

Ez a Denzel Washington egyre jobb filmeket készít. Tetszett!
Troy Maxson az 1950-es évek Amerikájában él, Pittsburg egyik feketék lakta negyedében. Az egykori Néger (baseball) Liga játékosa szemetesként keresi meg a napi betevőt. Munkája unalmas és egyhangú, a lelkét is kidolgozza. A mindennapi kemény robot után a felesége és a barátai jelentik számára a másik világot. Rose-zal együtt megpróbálják egyengetni a két fiuk jövőjét, az egyikük zenész akar lenni, a másik az amerikai futballban szeretne karriert befutni. August Wilson színdarabjából. (port.hu)
Címkék: ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban